Onstoffelijk

19 oktober – 19 november

Beeldend kunstenaars Mieke van Wijk (1956) en Regula Maria Müller (1961) kennen elkaar al geruime tijd, maar werken in deze tentoonstelling in Museum Waterland op uitnodiging voor het eerst samen. Ze beschouwen die als een ‘zaalvullende installatie’ en streven ernaar hun werk in elkaar te doen overgaan.

Regula Maria Müller, ‘Z.T.’, foto op hahnemuhlepapier met kralen, 30×30 cm.

Aan het plafond hangen van Mieke 150 met fijn gouddraad omwikkelde takjes die zich als een zwerm subtiel verhouden tot de ‘wolkenstudies’ van glas, wol en handgesponnen wit papierdraad van Regula. Het ijle geheel is continu in beweging. Aan de wanden en op tafels zijn grote en kleine werken te zien: tekeningen, prints, borduurwerken en objecten die alle getuigen van hun verwante kunstenaarsgeest.Hun beider werk kenmerkt zich door aandacht, fragiliteit en schoonheid. Het werk van Mieke komt voort uit een fundamentele verwondering over het bestaan en de dingen, waar ze op reflecteert in steeds nieuwe vormen.
Dat van Regula is persoonlijk, intiem en ook speels en weelderig. De natuur vormt haar grootste inspiratiebron. De Japanse cultuur heeft ook invloed op haar manier van kijken gehad.

Beiden passen kleur toe waar die de inhoud ondersteunt, en gebruiken uiteenlopende, soms verrassende materialen, van kralen op inkjetprints tot borduurzijde op papier. Ze tekenen, fotograferen, omwikkelen, perforeren, borduren, rijgen, haken.
Intuïtief hebben zij gezocht naar wat hen in hun werk verbindt. Met stoffelijke middelen willen zij uitdrukken wat onstoffelijk is.

Mieke van Wijk, ‘Herschreven’, papier en zijde, 21×21 cm.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial